logo
matecznik dźwięków niebanalnych
WIADOMOŚCI
VAN DER GRAAF GENERATOR
PETER HAMMILL   |   HUGH BANTON   |   GUY EVANS
 
16.04.2020, KRAKÓW, Klub Studio, godz. 19:00
17.04.2020, WARSZAWA, Palladium, godz. 20:00

DWA FASCYNUJĄCE WIECZORY Z JEDNĄ Z NAJWIĘKSZYCH ROCKOWYCH LEGEND WSZECH CZASÓW

Bilety w sprzedaży na www.rockserwis.pl (kolekcjonerskie) oraz w punktach i na stronach eventim.pl i ticketmaster.pl

Bilety (wyłącznie miejsca siedzące) w sprzedaży od 11.10.2019 godz. 10:00

(Przedsprzedaż na www.rockserwis.pl od 7.10.2019)

CENY BILETÓW OD 159,00zł
 

W 2020 roku zespół Van Der Graaf Generator tworzą: Peter Hammill (śpiew, gitara, instr. klawiszowe), Hugh Banton (organy, bas) i Guy Evans (perkusja, instr. perkusyjne), trzej członkowie pierwszego składu grupy, która rozpoczęła działalność w 1968 roku.

 
Mroczniejsi i bardziej szaleni od wielu im współczesnych VdGG słynęli z pełnych rozmachu, gęstych i złożonych utworów, które pojawiły się na sześciu albumach nagranych dla wytwórni Charisma w latach 1969-1976. Niepowtarzalne brzmienie grupy opierało się na organach, saksofonie, dynamicznej perkusji i deklamowanych tekstach. Muzycy nieustannie koncertowali, a największy sukces osiągnęli we Włoszech dzięki albumowi "Pawn Hearts" z 1971 roku.
 

W 1976 roku skład zespołu skurczył się do tria skrzypce/bas/gitara, a w 1978 roku drogi członków VdGG ostatecznie się rozeszły.


Po blisko trzydziestu latach w 2005 roku doszło do ponownego spotkania, gdy "klasyczny" czteroosobowy skład wystąpił na triumfalnym koncercie w londyńskiej Royal Festival Hall i zaprezentował nową płytę "Present". Przez cały rok muzycy zachwycali publiczność w Europie pełnymi energii koncertami.
 

W 2006 roku grupę opuścił saksofonista David Jackson. Pozostała trójka najpierw wystąpiła na serii koncertów, a potem nagrała albumy "Trisector" (2008) i  "A Grounding in Numbers" (2010). W 2012 ukazał się "Alt", zbiór muzycznych eksperymentów i improwizacji. Ostatni album studyjny grupy "Do Not Disturb" miał premierę w 2015.
 

Zarówno na scenie, jak i w studiu muzycy zdecydowanie wolą patrzeć do przodu, a nie oglądać się za siebie, dlatego też w programie ich koncertów - obok klasyków z repertuaru - znajduje się wiele nowych utworów. Postawili sobie też za punkt honoru, by zawsze zaskoczyć publiczność utworem nieco zapomnianym i rzadziej wykonywanym - z katalogu VdGG i solowego dorobku Petera Hammilla. Bez względu na pochodzenie, ta "odkurzona" pozycja zawsze brzmi bardzo świeżo i jest mocno osadzona w formacie nowoczesnego tria.
 

Na trasę, która odbyła się w czerwcu 2013 roku, muzycy wybrali dwie długie kompozycje - "A Plague of Lighthouse-Keepers" z albumu "Pawn Hearts" i "Flight" z solowego albumu Hammilla "A Black Box". Choć obie sprawiły równą przyjemność muzykom i publiczności, nie pojawią się w programie nowych koncertów, gdyż tym razem członkowie zespołu skupią się na krótszych utworach. Jak zawsze nie będą próbować odtworzyć brzmienia i stylu oryginału, lecz sięgnąć głęboko do jego "duszy" i opowiedzieć go na nowo. Bo wiadomym jest, że Van Der Graaf Generator to grupa z długą i piękną historią, ale jest też na wskroś nowoczesna i jeszcze niejednym może słuchaczy zaskoczyć.

 

 

Wybrana dyskografia:

- albumy studyjne
The Aerosol Grey Machine (1969)
The Least We Can Do Is Wave to Each Other (1970)
H to He, Who Am the Only One (1970)
Pawn Hearts (1971)
Godbluff (1975)
Still Life (1976)
World Record (1976)
The Quiet Zone/The Pleasure Dome (1977)
Present (2005)
Trisector (2008)
A Grounding in Numbers (2011)
ALT (2012)
Do Not Disturb (2016)
The Aerosol Grey Machine - 50th Anniversary Edition (2CD+LP+7"SP boxset) (2019)
 

- albumy koncertowe
Vital (1978)
Maida Vale (1994)
Real Time (2007)
Live at the Paradiso (2009)
Live at Metropolis Studios 2010 (2012)
Merlin Atmos (2015)
After the Flood - At the BBC 1968-1977 (2015)
Live At Rockpalast - Leverkusen 2005 (2018)
 

VDGG w sieci:
https://www.facebook.com/vanDergraafgeneratorband/
http://www.vanDergraafgenerator.com/
http://sofasound.com/


...

patronaty



partnerzy